În zilele răcoroase de iarnă ai nevoie de o sursă de încălzire cât mai puțin costisitoare, iar printre cele mai utilizate sisteme suplimentare de încălzire sunt aerotermele. Este un aparat ieftin, ușor de poziționat și depozitat când nu îl folosești.
Principiul de funcționare a aerotermelor este simplist, folosindu-se de elemente constructive. Din aceste motive sunt foarte ieftine și mai ales fiabile.
Ce este o aerotermă?
Principalele elemente ale unei aeroterme sunt:
- rezistența;
- elemente radiante;
- panoul de control;
- ventilatorul.
Căldura se degajează cu ajutorul rezistenței și captată pe o perioadă îndelungată de timp de elementele radiante, împrăștiată cu ajutorul unui jet de aer cald. Tot ce trebuie să faci este să bagi în priză aeroterma și să selectezi nivelul de putere în funcție de cât de multă căldură ai nevoie.
O aerotermă nu va consuma curent electric cât restul electrocasnicelor din casă, ba din contră, unele modele sunt economice.
Care este cea mai potrivită aerotermă?
Ca și celelalte aparate, o aerotermă trebuie să fie achiziționată în urma analizei a mai mulți factori. Principalul motiv pentru care vrei să o cumperi este să te încălzești, cu un consum de energie cât mai mic și durata de viață îndelungată.
Există mai multe tipuri de aeroterme ce se diferențiază după sistemul de încălzire:
- cu convecție – sunt destinate încăperilor mai mici; ele încălzesc întâi obiectele mai mici din cameră, ca mai apoi să încălzească aerul; sunt silențioase;
- cu ventilație – sunt destinate locuințelor sau încăperilor de mari dimensiuni, având o putere mai mare.
Pentru a alege aeroterma potrivită trebuie să ții cont în special de spațiul pe care vrei să-l încălzești. În caz contrar, nu va fi eficientă. Există aeroterme pentru uz casnic sau pentru uz industrial.
O aerotermă destinată doar pentru o cameră este cea pentru uz casnic, cu o putere de 1500 – 2500 W. În cazul unei suprafețe mai mari, vei avea nevoie de un aparat de încălzire industrial, cu o putere de cel puțin 3000 W.
Aerotermele trebuie să fie foarte ușor de manevrat și compacte pentru a putea fi mutate cu ușurință dintr-o parte în alta, după cum îți dorești. Ele sunt prevăzute cu un mâner, de care să poți prinde, și roți, ce vor facilita deplasarea fără să ridici dispozitivul de pe jos.
Pentru încălzirea în baie, alege un aparat cu protecție împotriva umidității. La fel de important este și tipul de montaj pe care-l preferi:
- fix – se pot monta pe perete, fiind o idee excelentă pentru camerele mai mici, în care spațiul trebuie să fie eficientizat la maxim;
- mobile – se poziționează pe podea, fără a necesita montaj.
Alege o aerotermă rezistentă, care să-ți ofere încălzirea de care ai nevoie pe o perioadă îndelungată de timp, fără să fii nevoit să o schimbi la fiecare câteva luni.