Cum se completează corect o amiabilă după un accident rutier

Cum se completează corect o amiabilă după un accident rutier

Atunci când te afli în situația neplăcută a unui accident rutier, este esențial să știi cum să procedezi. Completarea corectă a unei constatări amiabile poate fi de un real ajutor, evitând birocrația și accelerând procesul de despăgubire. Următoarele subpuncte te vor ghida în această procedură:

Verificarea stării părților implicate

Înainte de a te gândi la aspectele legale sau administrative, prioritatea numărul unu este siguranța. Asigură-te că toate persoanele implicate sunt în siguranță și, dacă este necesar, solicită intervenția serviciilor medicale de urgență.

Stabilirea condițiilor de realizare a amiabilei

Amiabila poate fi completată atunci când ambele părți sunt de acord cu circumstanțele accidentului și este vorba despre daune materiale, fără vătămări corporale. Dacă una dintre părți nu este de acord cu completarea unei constatări amiabile, va fi necesară intervenția poliției.

Colectarea informațiilor necesare

Este vital să aduni toate datele relevante. Acest lucru include:

  • Datele de identificare ale ambelor părți (nume, prenume, adresă, CNP).
  • Detaliile autovehiculelor implicate (marca, model, număr de înmatriculare, compania de asigurare și numărul de poliță RCA).
  • Mărturii ale eventualelor persoane care au asistat la accident.

Descrierea clară și concisă a circumstanțelor accidentului

Pe spatele formularului amiabil, vei găsi un desen al unei intersecții. Utilizează-l pentru a reprezenta grafic modul în care s-a produs accidentul, marcând direcțiile de deplasare și punctul de impact. Alături, în spațiul destinat descrierii, narrează evenimentul în termeni clari și la obiect.

Fotografierea daunelor

Fă fotografii clare ale daunelor produse ambelor vehicule și, dacă este posibil, ale locului accidentului. Aceste imagini pot fi extrem de valoroase în cazul unor disputări ulterioare.

Verificarea și semnarea amiabilei

Odată ce ai completat formularul, revizuiește-l împreună cu cealaltă parte pentru a vă asigura că ambele sunteți de acord cu detaliile. După ce v-ați pus de acord, ambele părți trebuie să semneze formularul. O copie va fi reținută de fiecare dintre părți.

Trimiterea amiabilei la compania de asigurare

Ulterior, fiecare conducător auto va transmite copia amiabilei companiei sale de asigurări, care va evalua situația și va decide cu privire la despăgubiri.

Completarea corectă a unei amiabile este esențială pentru un proces fără probleme în urma unui accident rutier. Este un act responsabil care demonstrează maturitate și cunoștință, asigurându-vă că drepturile dumneavoastră sunt protejate în mod corespunzător. Întotdeauna păstrați calmul, procedați cu atenție și urmați acești pași pentru a fi siguri că aveți toate informațiile necesare și că acționați corect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate